24. toukokuuta 2017

Kesäkukat

"A flower does not
think of competing
with the flower next to it.
It just blooms."

Zen Shin


Olen nauttinut aurinkoisista toukokuun säistä pihamaalla. Istuttanut kesäkukkia, kitkenyt ja kyntänyt kukkapenkkejä ja istutuslaatikoita. Tänä vuonna säät olivat pitkään niin kylmiä, että istutuspuuhat olivat jokusen viikkoa normaalia aikataulua jäljessä. Jouduin melkein kaikki kesäkukat hankkimaan kaupasta, kun yleensä laitan siemeniä itämään jo huhtikuun lopulla ulos. Kasvatin kurkun ja tomaatintaimet sisällä ja tuntuu, että nekin paleltuivat, kun siirsin ne äskettäin ulos. Mutta onneksi terassimme seinusta on niin aurinkoinen, että saan siemenestä itämään uudet ja viimeistään syyskuussa saamme omia tomaatteja ja kurkkuja. Kesäkukiksi valitsin "yllätys" sinisen sävyisiä kukkia, kuten siniseen sävyyn hurahtaminen on ollut sisätiloissakin esillä. Ne kyllä sopivat mainiosti vaaleanharmaan talomme koristeeksi.


Puutarhakaupassa käynnin jälkeen...😉


Takapihan ikkunalaatikoihin tulee sinistä Lobeliaa ja etupihan ikkunoille sinivaaleaa Petuniaa. Etupihamme on varjoisampi, niin sinne tulee myös murattia köynnöstämään seinustoille ja aidanteelle.


Takapihamme ja siellä sijaitseva terassimme on kovin paahteinen ja kukat valitsen sen mukaan, Lobeliat ovat ihmeen hyvin viihtyneet aiempina vuosina, toki kastelemaan on joutunut jopa 2 kertaa päivässä. Amppeleihin otin tänä vuonna kokeeksi helppohoitoiseksi kehuttua auringossa viihtyvää Rautayrttiä...toivottavasti se lähtisi äkkiä kasvamaan, koska tykkään rehevänä roikkuvista amppeleista.


Terassin lattialaudat vetäisin keväällä mustalla öljyllä, mikä miestäni vähän kauhistutti kuumuuden ja mahdollisten laikkujen vuoksi. Itse olen tyytyväinen, vaikka aidat ovatkin tummanruskeaa, toki nekin voisi öljytä, mutta jäänee suurityöläytensä vuoksi tekemättä. 


Terassikalusteiden vierustalle istutan joka vuosi hyväntuoksuista laventelia, joka on pärjännyt hyvin auringossa. Sen tuoksua ei voita mikään. Tänä syksynä voisin koittaa järjestää sille välimerellisen talvehdinnan viileähkölle eteisen ikkunallemme.


Loput kukat onkin sitten siemenestä istutettu, Elämänlankaa ja Köynnöskrassia nousee ruukkujen reunoilta viimeistään heinäkuussa. Paljon on mielessä muutakin puutarhapuuhaa. Mies on meinaillut rakentaa katosta osalle terassiamme. Näin saisimme kaivattua varjoa kuumimpiin päiviin ja suojaa suvisateilta. Katsotaan mitä ehditään kesällä, kun itse käyn loppuviikot töissä hoitovapaan ohella. On ollut ihanaa nähdä miten 1-vuotiaamme viihtyy pihalla ja alkaa protestoida, kun terassimme ovi iltaisin suljetaan. Mutta kukapa ei viihtyisi pitkän talven jälkeen. Nautitaan kesästä ja kerätään aurinkovoimaa ensi talveen 🌞Translation: It has been warm May after long and cold winter and spring. I planted all the summer flowers this week. There will be flowers with blue and white colors in our window planters. Our house is grey and I like cold colors in flowers too. I oiled our terrace to black. I like it but it might be bit hot on summer days. We might get sunshade built this year in part of our terrace so then we get some shade and rain shelter too. Enjoy the summer and the flower power!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!
Thanks for your comments!